Ob obletnici rojstva poklon profesorju Branetu Elsnerju

Pretekli teden je na ljubljanskih Žalah potekala tradicionalna slovesnost ob obletnici rojstva profesorja Braneta Elsnerja, ki so se je udeležili tudi predstavniki Združenja nogometnih trenerjev Slovenije.

Slovesnosti so se udeležili Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Tomaž Kavčič, Brane Elsner in Matjaž Jakopič, ki je zbrane tudi nagovoril.

Spoštovani kolegi,

Danes smo zbrani tu, da se poklonimo spominu našemu ljubljenemu učitelju, trenerju in mentorju, profesorju Branetu Elsnerju. Njegovo delo in strast do nogometa, predanost stroki in odnos ter ljubezen do nogometne igre, igralcev in vseskozi šolanju trenerjev, so pustile neizbrisen pečat v slovenskem nogometu in ga postavile v okolje najboljših nogometnih držav, čeprav smo v bivši Jugoslaviji veljali le kot smučarski narod.

Profesor Elsner ni bil zgolj nogometni trener, bil je mentor, ki je v nas prebudil ne le ljubezen do igre, temveč je pri svojem delu gledal tudi na vrednote, kot so poštenost, vztrajnost in spoštovanje. Njegova zapuščina živi v vsakem od nas, ki smo imeli privilegij deliti z njim trenutke na igrišču in izven njega, današnja generacija pa njegovo delo premalo pozna in ceni tako, da je pomembna pobuda prof.Verdenika, da se delo našega strokovnjaka obudi in postavi v sedanje okvire.

Danes se radi spominjamo navdušenja in modrosti, ki jih je delil z nami. Pa tudi tistega redkega smeha, ki smo ga uspeli kdaj izvleči iz njega. Njegova odsotnost je pustila veliko praznino, ki je ne znamo zapolniti. Če želimo ohraniti njegov duh in dediščino, moramo marsikaj spremeniti in postaviti na novo, to pa seveda zahteva prave ljudi na pravih mestih, ki bodo stroki dajali vodilno mesto in prednost pred političnimi odločitvami. Mislim, da je to tista pot v slovenskem nogometu, ki bi si jo želel tudi naš pokojni profesor.

Profesor Elsner, še enkrat hvala vam za vse, kar ste nam dali. Vaša prisotnost in vodstvo bosta vedno živela v naših srcih, kolikor pa je v naši moči, pa jo bomo skušali prenesti tudi na nove generacije. Žal pa se tudi nam čas izteka!

Profesor – počivajte v miru!

Vaši trenerji

Tekst in foto: ZNTS

Podobni prispevki